12 Mart 2012 Pazartesi

Bilmek Öğrenmek Gerek, Bölüm 5

M
Makara: Ortasında dönen bir disk bulunan metal veya tahtadan yapılmış, tekne donanım halatlarının yönünü değiştirmek veya bir palanga içinde kullanıldığında mekanik yükü azaltmak amacıyla kullanılan parça.
Mandar: Direğin tepesinden tek bir tur yaparak aşağıya inen ve direk tepesine bir şey basmaya yarayan halat. Bu halatın içinden geçtiği ve direk tepesinde bulunan makaraya da mandar denir.
Manika:  Güverteden hava akımını yakalayıp tekne içine yönlendiren, dik açıyla bükülmüş bir boruryu andıran, ağzı çanak gibi açık havalandırma düzeneği.
Mapa: Bir makara veya palangayı oynar şekilde takmak için ihtiyaca göre teknenin muhtelif yerlerine yerleştirilen, sağlam bağlanmış, bağlandığı yüzeye dik duran, sabit madeni halka.
Matafyon: Halatların içinden geçmesi veya bağlanması için yelkene veya tenteye açılan ve aşınmayı önlemek amacıyla içine madeni veya plastik bir halka yerleştirilmiş delik. Ana yelkenin orsa yakasını geren ön köşenin yaklaşık bir karış üzerindeki matafyona kaningam denir.
Mayna Etmek: Bir yükün indirilmesi, aşağıya doğru yavaşça bırakılması.
Mezevolta: Bir halatın bir yere dolandıktan sonra kendi bedeni üzerine bir kez dolanarak atılan basit bağ.
Mizana: İki veya üç direkli teknelerde arkada bulunan direk.

N
Neta Etmek: Dağınık veya bir yeri tertip ve düzene sokmak. Bir engele dokunmadan açık geçmek.

O
Omurga: Teknenin en altında bulunan, tüm boyunca uzanan kütük benzeri ahşap parça, metal teknelerde aynı işi gören demir plaka. Bir tekne omurgasından başlayarak kurulur.
Orsa Seyri:  Rüzgarla mümkün olan en dar açıyı yapacak şekilde, rüzgarın geldiği yöne yapılan seyir.
Omuzluk: Teknenin baş ve kıçında 45 derecelik açı cıvarındaki istikamet.


Ö
Ölü Bölge: Yelkenli bir tekne rüzgarla 45 dereceden daha az bir açı yaparsa teorik olarak yelkenleri dolduramaz ve yelken kuvvetiyle gidemez. Rüzgar geliş yönünün her iki tarafında kalan 45 er derecelik yani toplam 90 derecelik bölgeye ölü ya da yelken yapılamayan bölge denir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder